SVAKOG DANA DECA UMIRU OD GLADI: Vranjanac Marko odlučio da pomogne mališanima, otkrio nam je i na koji način!
Marko Nikolić, Foto: Privatna arhiva

humanitarna misija

SVAKOG DANA DECA UMIRU OD GLADI: Vranjanac Marko odlučio da pomogne mališanima, otkrio nam je i na koji način!

Imaju plan da naprave nekoliko bunara kako bi deca imala mogućnost da piju vodu

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Marko Nikolić (36) iz Vranja, fitnes menadžer i humanitarac koji živi i radi u Kuvajtu više od šest godina, oduševio je celu Srbiju kada je u decembru prošle godine pretrčao 1.420 kilometara kroz pustinju Maroka ne bi li pomogao Maksimu Milenkoviću iz Niša (5) da sakupi novac za lečenje.

Marko se pored sporta bavi različitim i neobičnim egzibicijama, poput one kada je sopstvenim mišićima uspeo da pomeri avion, zatim motivacionim govorima kojima želi da inspiriše ljude i usadi im volju i veru za bolje sutra, a sada se sprema za jedan od najvećih humanitarnih misija u svom životu!

Naime, Marko je odlučio da početkom juna otputuje u Ugandu i tamo pomogne mnogoj deci u različitim selima u kojima žive u jako velikom siromaštvu.

Organizatori ove humanitarne misije su on i Tamara Misirlić, a ovo su detalji njihovog predstojećeg putovanja:

"Svakoga dana deca u Africi umiru od gladi i žeđi. To je poraz čitavog čovečanstva. Suze su mi krenule kada sam video da deca u selima u kojima žive nemaju niti struju niti vodu. Uganda je jako siromašna afrička zemlja i siromaštvo najviše pogađa najmlađe", započinje priču Marko.

Siromašna deca u Ugandi
Siromašna deca u Ugandifoto: Privatna arhiva

Kako kaže, imaju plan da naprave nekoliko bunara kako bi deca imala mogućnost da piju vodu.

"Istraživaćemo koja sve sela nemaju bunar, obilazićemo ih i vodićemo zapisnik. Već imamo spisak sela koja ćemo obići u Ugandi, a to su zasada Busamira, Puti, Namakole i Karamoja", tvrdi Marko.

Marko Nikolić u pustinji
Marko Nikolić u pustinjifoto: Privatna arhiva

Takođe, pored pijaće vode oni će im pomoći i paketima hrane, obuće i odeće.

"Ostaćemo tamo koliko god bude bilo potrebno toj deci. Obezbedićemo im hranu, vodu, odeću i obuću. U kontaktu sam sa jednim volonterom iz Ugande koji mi je rekao da jedan bunar pokriva preko dvadeset porodica. Sva ta sirota deca su "naša deca", dužni smo da se staramo i brinemo o njima. Svi smo mi pod istim nebom", kaže on.

Deca sa transparentom
Deca sa transparentomfoto: Privatna arhiva

Kako dodaje, glavna motivacija mu je da pokaže solidarnost i da svetu pošalje poruku da je Srbija zemlja dobrih i humanih ljudi.

Podsetimo, nakon 27 dana borbe sa peščanom olujom, jakim vrućinama i hladnim noćima, Vranjanac Marko Nikolić, uspeo je da pretrči 1.420 kilometara kroz pustinju u Maroku i tako prikupi 60.000 evra za lečenje malog Maksima iz Niša kome je za terapiju nedostaje još oko 20.000 evra.

Marko Nikolić
Marko Nikolićfoto: Privatna arhiva/Marko Nikolić

Jaki vetrovi, sunce, peščana oluja, hladne noći, spavanje u šatoru, buđenje svakog dana u 5 ujutru, guranje kolica nekoliko dana, žuljevi i otok nisu uticali na njega da odustane od svega, već je sve to uspeo da izdrži. Glavna motivacija bila mu je želja da pomogne obolelom dečaku.

Marko je posle svega kroz šta je prošao trčeći kroz pustinju osećao srećno i zadovoljno, i zahvalio se svim dobrim ljudima koji su ga podržavali u njegovoj humanitarnoj misiji da pomogne obolelom Maksimu.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

"Hvala ti Bože što si mi dao snage da izdržim. Hvala svim dobrim ljudima koji su mi dali snage da izdržim kada mi je bilo najteže. 27 dana sam se borio protiv nehumanih uslova. Jaki vetrovi, sunce, peščana oluja, hladne noći, spavanje u šatoru, buđenje svakog dana u pet ujutru, guranje kolica nekoliko dana, žuljevi, otok... Pobedio sam na kraju. Pobedio sam samog sebe. Uradili smo nešto veliko, uradili smo nešto što mnogi neće razumeti u ovom bolesnom vremenu.", poručio je tada Marko za naš portal.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:17

EKSKLUZIVNO! DECA ĆE SIGURNO BITI VRAĆENA MAJCI Prijateljica Ana Mihaljice ispred Centra za socijalni rad: TRAŽILI JOJ POTPIS

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.